NPTEL Human Behaviour Assignment 1 Answers 2022

Hello, Are you looking for the Assignment answers of the NPTEL Human Behaviour Assignment 1? In this article, you will get the answer to the NPTEL 8 Week course “Human Behaviour” Week 1 Assignment Answer. National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL) Course  Human Behaviour Assignment of week 1 answer ”. So check the complete article carefully to avoid any mistakes.

What is objective Human Behaviour Course?

This course aims to introduce learners to the dynamics of effective human behaviour by understanding other people and scientifically predicting their actions is the science of psychology.

We as intelligent beings have always wondered why we do what we do. The most interesting knowledge that humans beings would kill to possess would be the knowledge to control other people.

The basic premise of being human is individual difference (we are all different). One science that helps people in understanding other people and scientifically predicting & analyzing their actions is the science of psychology. In the present course, I will make an attempt to simplify the science of human behavior.

INTENDED AUDIENCE : UG/PG/PhD 

PREREQUISITES :NIL

INDUSTRY SUPPORT : NIL

About the NPTEL Course “Human Behaviour”

Course Status :Completed
Course Type :Core
Duration :8 weeks
Start Date :27 Jan 2020
End Date :20 Mar 2020
Exam Date :29 Mar 2020 IST
Enrollment Ends :03 Feb 2020
Category :Humanities and Social Sciences
Credit Points :2
Level :Undergraduate

Course layout

Week 1  :  Introduction to the science of human behavior
Week 2  :  Sensation & Perception-I
Week 3  :  Perception-II, Learning 
Week 4  :  Memory and Language-I 
Week 5  :  Language-II and Emotion
Week 6  :  Intelligence
Week 7  :  Personality
Week 8  :  Social influence and cognition

Course certification

The course is free to enroll in and learn from. But if you want a certificate, you have to register and write the proctored exam conducted by us in person at any of the designated exam centers.
The exam is optional for a fee of Rs 1000/- (Rupees one thousand only).

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of the average of best 6 assignments out of the total 8 assignments given in the course.

Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100

Final score = Average assignment score + Exam score

YOU WILL BE ELIGIBLE FOR A CERTIFICATE ONLY IF THE AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75.

If one of the 2 criteria is not met, you will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

NPTEL Answer of Human Behaviour Course 2022 Jan Session

Assignment No.Answers
Human Behaviour Assignment 1 AnswerClick Here
Human Behaviour Assignment 2 AnswerClick Here
Human Behaviour Assignment 3 AnswerClick Here
Human Behaviour Assignment 4 AnswerClick Here
Human Behaviour Assignment 5 AnswerClick Here
Human Behaviour Assignment 6 AnswerClick Here
Human Behaviour Assignment 7 AnswerClick Here
Human Behaviour Assignment 8 AnswerClick Here

NPTEL Human Behaviour Assignment 1 Answers

1. The scientific study of behavior and mental processes is the definition of

Answer: D

2. According to the behavioral perspective, an individual’s behavior is controlled by

Answer: B

Q3. Theorists who follow the subjectivist view believe that individuals are motivated by a tendency

Answer: D

4. A _____ psychologist might be interested in the individual differences that may account for behavior.

Answer: C

5. If you were a behavioral psychologist, which type of data would you prefer to have on your research participants?

Answer: B

6. Which statement is most consistent with the psychoanalytic perspective?

Answer: B

7. Which specialty is best known for teacher training and research on teaching methods?

Answer: D

8. The science of psychology has its roots in

Answer: B

9. The nature-nurture debate might be envisioned as

Answer: D

10. The _____ approach to the study of psychology focuses on the active processing and transformation of information.

Answer: C

The Last Date to submit the assignment is 02 March 2022

Submit your week 1 assignment of Human Behaviour on Nptel by Logging in to your Swayam/ NPTEL portal account or by using swayam app.

Disclaimer: We do not claim 100% accuracy of answers, these answers are based on our understanding after going through the course materials, and by posting these answers we are just trying to help students, so we urge do your assignment on your own it will helpful for you in your final examination.

if you have any suggestions then comment below.

If you found this article helpful and useful for your assignment, don’t forget to share it with your friends.

Admin
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

The Bihar Engineering
Logo